Pazite šta radite

Ratovanje (eng. ratting) može biti mirno ali i dosadno do smrti. Ono donosi spor porast bezbednosne stope onima koji se upuste u high ili low sec PvP, kao i skromnu količinu ISK za kupovinu novih brodova, PLEX-a ili za jednostavno čuvanje u novčaniku. Obično sakriven u najbezbednijim delovima nullsec-a, rater (igrač koji ratuje, eng. ratter) vodi tih i predvidiv život. Jedina stvar od koje se možda svaki rater plaši jeste hotdrop, a posebno Black Ops drop. Ovako nešto se obično loše završi po žrtvu. Ipak, hotdrop koji se loše završi za ratera ne bi normalno bio vredan priče. Ovo je priča o tihom ratting sistemu sa par nosača (eng. carriers) koji nisu bili tako lake mete svojim napadačima.

EVE Online ratting

Dronado i RUDAKOP KAPITALOVICH koji su članovi Renovatio Invaders korporacije u Hand of Despair savezu, provodili su vreme u E1UU-3, Esiteria, kad je jedan sakriveni strateški kruzer iz Pwn ‘N Play korpa uskočio u sistem. Direkcioni skener je otkrio Thanatos-a blizu stanice; posle warpa, Nulli Secunda FC (eng. fleet commander) je potvrdio da se isti nalazi kod izlaza iz stanice. Nakon što je dobio agresiju od Tanatosa, Nulli Secunda je uložio sve i drop-ovao dva Panther-a, dva Redeemer-a, jednog Sin-a i dva bombera. Dok je banda napadala usamljenog Thanatos-a, RUDAKOP KAPITALOVICH undock-ovao je drugog Thanatos-a i u tom momentu su stvari postale ne tako dobre za napadače.

Dok su napadali Black Ops bandu dronovima i warp skramblerima, dva Thanatos-a popravljali su jedan drugog. Velika je šansa da su skrambleri bili officer grade snage 3 i dometom od 15km, blokirajući Micro Jump Drive-ove i bilo kakvu šansu za bekstvo. Ova tvrdnja se može podupreti prethodnim izveštajima. Nulli Secunda banda je postala svesna svoje propasti kada su počeli da gube svoje brodove. Željni da obezbede da njihove vredne stvari (eng. loot) kako ne bi pale u ruke pilota nosača, stelt bomberi koji su prvobitno pobegli vratili su se u okršaj i počeli su da uništavaju vredne olupine, ali su nažalost bili zadržani od strane nosača. Oni su takođe podlegli napadima koji su uništili ostatak njihove flote. Rezultirajući izveštaj bitke je sumoran, u najmanju ruku.

Kako su zapravo dva carrier-a bila u stanju da uhvate i unište Black Ops bandu tako uspeštno je nešto što mi možda nikad nećemo znati. Anonimnost svakako može biti moćni saveznik prilikom bejtinga (eng. baiting) i gankovanja (eng. ganking) kao što se iz ovog slučaja pokazalo. A što se tiče Pwn ‘N Play korpa, Superboom, njihov CEO je imao komentar u vezi navedenog događaja. Iako je bio vrlo otvoren u vezi njihovih grešaka i detalja, ipak nije mogao da se seti svih specifičnosti. Oni koji su uključeni u okršaje između malih bandi najverovatnije će najbolje razumeti ovaj događaj; događaji mogu biti haotični, naročito kada se rizikuju predmeti od velike vrednosti. S obzirom na to kako se cela stvar odigrala po Superboom-a i njegovu bandu, on je izrazio poniženje:

Uobičajeno smo veoma dobri prilikom izviđanja, ali pretpostavljam da smo ovde “istrčali pred rudu” i napali pre vremena. Da smo znali da je dobar u mamljenju (eng. baiting) pilota, verovatno bismo ga samo prošli. Znam da smo izgubili uloženo za izgubljene brodove, ali to je poprilično standardno. Mi smo imali dva blops broda Battleship klase (eng. blops bs) sa aktivnom zaštitom (eng. active tanking) u floti te večeri. Oni su i ranije radili za nas, a da bude fer, takođe su poginuli kao i drugi naši brodovi. U tom pogledu nije bilo nikakve razlike. Međutim od tada smo promenili našu taktiku koja sada obuhvataju standardizovane sklopove (eng. standardized fit), što bolje funkcioniše u smislu da osigurava fleksibilnost ukoliko dodje do eskalacije. Banalno koliko možda zvuči, ovo nas nije ni najmanje odvratilo od radnji u kojima smo najbolji, a to je ono što nam je zabavno/zanimljivo.

Sa verovatno najboljim stavom koji neko može da ima posle temeljne i skupe borbe, dobro je videti da su piloti u Pwn ‘N Play iskoristili priliku da prerade njihove sklopove/fitove i njihov izbor meta. Nadamo se da će imati više sreće u budućnosti.

Preuzeto sa sajta http://themittani.com/

Ostavi komentar

*