Eve Svet

JEDAN UNIVERZUM, OGROMAN SVET

Predstavljamo New Eden i svet Capsuleer-a

Svet EVE Online se centrira na gustom sazvežđu zvezdanih sistema međusobno povezanih ogromnom mrežom zvezdanih kapija. Ove kapije omogućavaju skoro trenutno putovanje između povezanih zvezdanih sistema, od kojih su više od 5.000 u mreži. Jezgro ovog sazvežđa, pod nazivom New Eden od svojih stanovnika, je kontrolisano od strane četiri velike imperije koje se stalno nadmeću jedni sa drugima.

Ove ključne sile su Amarr Imperija, Caldari Država, Gallente Federacija i Minimatar Republika. Iza unutrašnjosti sazvežđa leže spoljašnje oblasti, gde vlada bezakonje, zone nezavisnog prostora gde se kapetani EVE-a, capsuleers-i, bore jedni sa drugima za prevlast. Izvan ovih opasnih regija postoji i Jove Imperija, zagonetna moć koja se retko prikazuje i misteriozni realmi wormhole svemira. Capsuleers-i stalno pronalaze načine za eksploatisanje planeta, sistema i regiona New Eden-a, i njihova moć je u porastu.

Br. Poznatih Zvedanih Sistema:
5,431

Br. Sistema Imperija
1,907

Procenjen Br. Crvotočina-Sistema:
2,498

Prazan Prostor:
8,500 sq LY

Br. Sistema Nula-Sigurnosti:
3,524

Imperija Religija i Robova

Amarr Imperija je ogromna zvezdana imperija koja kontroliše više regiona New Eden-a nego bilo koja unutrašnja imperija. Amarr je počeo agresivno da se širi izvan granica svog sistema pre više od 2000 godina, osvajajući i porobljavajući nekoliko rasa u verskom ratu poznatom kao Preuzimanje, pre nego što su se susreli sa Gallente Federacijom i Jove imperijom. Katastrofalni pokušaj invazije na Jove Imperiju pokrenuo je pobunu Minimatar robova, što dovodi do formiranja Republike Minimatar i gubitak nekih od teritorija.

Amarr Imperija zajedno sa satelitskim državama Ammatar Mandate i Khanid Kingdom ostaje velika i moćna imperija, primorana svojom religijom i feudalnom strukturom da dominira drugima. Druge imperije, čak i njen saveznik Caldari Država, pažljivo prati ovog giganta da ne bi bila uhvaćena u novoj erupciji Preuzimanja.

GLAVNI SISTEM: AMARR

Br. Poznatih Zvedanih Sistema:
702

Oblik Vlade:
Imperijalna Teokratija

Glavne Etničke grupe:
True Amarr, Khanid, Ni-Kunni

Br. Regiona:
8

Megakorporacije i Militarizam

Caldari Država je rođena u ratu. I militarizam dominira u Caldari društvu do današnjeg dana. Tokom Caldari-Gallente rata, Caldari je bio primoran da napusti svoj rodni svet i da napravi novu državu udaljenu mnogo zvezdanih sistema. Vodeća ovlašćenja u novom poredku bile su megakorporacije i od samog početka Caldari Država je bila korporativna država. Kombinacija korporativne moći, jake borilačke tradicije i duboko proživljen osećaj nepravde u svom izgnanstvu vodio je Caldari da se brzo izgradi u novu imperiju da parira onima u Amarr i Gallente-u.

Relativno male flote u Caldari Državi brzo postaju poznate po svojoj naprednoj tehnologiji i nemilosrdnosti u ostvarivanju svojih ciljeva. Konstanta niskog nivoa, i povremeno intezivan, korporativni rat između “Velikih osam” megakorporacija, hranile su unutrašnje trke u naoružanju i odgajili efikasne, neumoljive vojnike. Što je još važnije, iako korporativni blokovi retko gube priliku da profitiraju na račun jedan drugog, Caldari će se uvek ujediniti pod pretnjom spoljnih uticaja.

GLAVNI SISTEM: NEW CALDARI

Br. Poznatih Zvedanih Sistema:
326

Oblik Vlade:
Korporativna Država

Glavne Etničke Grupe:
Achura, Civire, Deteis

Br. Regiona:
4

Paradoks Demokratije

Gallente federacija je jedna od najvećih zvezdanih imperija ikad viđenih u New Eden sazvežđu. U veličini je premašuje samo ogromno prostranstvo Amar Imperije. Ipak, iako u mnogim njenim regionima patroliraju velika i moćna mornarica, federacija upravlja u saglasnosti sa njenim narodima. Začuđujuće, Gallente i njihovi partneri u federaciji osnovali su i proširili svoju imperiju u skladu sa principima demokratije. Pored toga, Savez je učinio mnogo da poboljša standard života svih naroda koji žive u njenim granicama, uključujući emigrante i prognane iz drugih imperija.

Federacija možda izgleda kao svetionik slobode i pravde u New Eden-u. Ipak, njegova istorija nije bez tamnih epizoda. Gallente ultranacionalizam je preuzeo vlast tokom turbolentnog perioda koji je predhodio Caldari-Gallente ratu i značajno doprineo gorkoj prirodi tog sukoba. Gallente vlada je ponekad prikazala autoritarne tendencije, suzbijanjem pokreta za nezavisnost i proterivanjem disidenata. Federacijina spoljna politika se pažljivo posmatra čak i od strane njenih saveznika Minimatar-a. Amarr i Caldari mišljenja o Gallente intervencionizmu retko se izražava u smislu prikladni za društvo. Prostranstvo federacije uključuje siromaštvo, kriminal i izopačenost pobede u svom prolazu. Ipak, na kraju, to je slobodno društvo u kojem je uspeh zamisliv za svakog građanina.

GLAVNI SISTEM: VILLORE

Br. Poznatih Zvedanih Sistema:
388

Oblik Vlade:
Federalna Demokratija

Glavne Etničke Grupe:
Gallente, Intaki, Jin-Mei

Br. Regiona:
6

Tribalizam i Sloboda

Minimatar Republika je društvo opterećeno sa tragičnom i strašnom istorijom koja je ostala ziva u sadašnjosti. Vekovima pre, Minimatar narodi su živeli u konfederaciji plemena koja su uspela da postignu osnove leta u svemir, istraživajući njihov rodni sistem, pa su čak počeli dopirati i do drugih sunčevih sistema. Ovaj napredak je naglo zaustavio dolazak u rodni sistem Minimatar-a, Pator, od strane Amarr Imperijine flote. Amarr se u početku zadovoljavao sa čestim racijama kojim je skupio milione robova od tehnički nadmašene Minimatar nacije. Ovi napadi su se završili kada je Amarr imperija, pozivajući se na svoj verski imperativ i doktrine PREUZIMANJA, pokrenula celokupni napad na sve Minimatar svetove, porobljavajući celu rasu u procesu.

Cela rasa je ostala porobljena sve do istorijske bitke Vak’Atioth, kada je Amarr invaziona flota bila poražena od strane misteriozne i moćne Jova Imperije. Šok zbog ovog poraza se proširio duž cele imperije i služio kao podsticaj za prikupljanje snaga Minimatar odpora. Skoro kao jedan, Minimatar se uzdigao protiv svojih gospodara u ono sto će postati poznato kao “Velika Pobuna”. Još uvek neoporavljeni od poraza od Jova Imperije, Amarr nisu bili u stanju da uguše pobunu i predali su prostor pred Minimatar silom koja ih je napala sa samoubistvenim besom. Ishod je bio veliko izbacivanje Amarr okupacionih snaga iz Minimatar prostora i temelj za stvaranje Minimatar Republike.

GLAVNI SISTEM: PATOR

Br. Poznatih Zvedanih Sistema:
280

Oblik vlade:
Plemenska Republika

Glavne Etničke Grupe:
Brutor, Sebiestor, Vherokior

Br. Regiona:
3