Nauka i Tehnologija

JEDAN UNIVERZUM, MOĆNA NAUKA

Znanje je Oružje

EVE je svet izgubljenih i ponovo odkrivenih nauka i tehnologija, još uvek oporavljajući se od kataklizme koja je uništila čitave civilizacije i zaronila New Eden u mračno doba. Danas, mnoge tehnologije su povraćene, i svemirski brodovi se warp-uju kroz zvezdane sisteme i skaču između zvezdi. Značenje eksploatacije resursa celih planeta i ratovanje na skali zastrašujućeg za zamišljanje, su pod kontrolom i imperija i pojedinaca.

Oslobađajuća nauka kloniranja i capsule-a omogućila je pilotima stepen slobode i moći nezamisliv do pre nekoliko stotina godina. Ipak, nije sva nauka i tehnologija ponovo odkrivena i mnogo misterija čeka neustrašivog istraživača u tami između zvezda, u stranim zonama mrtvog svemira i u čudnim realmima svemira crvotočina. Nauka i tehnologija su nekad bile uzvišeni ciljevi sami po sebi, sad jednostavno predstavljaju sredstva za zaraćene capsuleers-e.

Capsuleers-i u Laboratorijama

Capsuleers-i koriste neke od najnaprednijih tehnologija u New Eden-u, njihovo samo postojanje zavisi od moćnih kombinacija kloniranja i capsule tehnologije. Kao takvi, mnogi capsuleers-i gaje veliko zanimanje za istraživanje i razvoj novih tehnologija. Koristeći laboratorije na stanicama, ispostavama i bazama, naučno opredeljeni piloti usavršavaju svoje nacrte, reinženjiraju drevne tehnologije pa čak i pronalaze napredniji dizajn. Postoje mnoge istraživačke korporacije, i često rade na pitanjima proizvodnje i istraživanja u obostrano korisnim dogovorima.

Capsuleers-i su takođe u mogućnosti da izvrše manje istraživačke zadatke u ime raznih R&D korporacija usklađenih sa jezgrom imperije. U zamenu za odrađivanje tog posla, piloti dobijaju datacores koji mogu biti iskorišćeni u sopstvenom istraživanju ili prodati na tržištu. Potpuna korist od plodova istraživanja crvotočina takođe zahteva specijalizovane istraživače sposobne da reinženjiraju čudne tehnologije koje se mogu izvući iz olupina Sleeper dronova koji stoje nad ruševinama svojih tajanstvenih civilizacija.

Fundamentalni Dizajn

Capsuleer brodska tehnologija se u velikoj meri temelji na dizajnu koji je dugo služio u ratnim mornaricama Imperija jezgra, i osnovna oprema korišćena od strane capsuleers-a ima slično poreklo. Standardni dizajn brodova i modula se često naziva “Tech l”, potiče od “tehničkog nivoa l”. Dok neke od ovih brodova tipično koriste piloti koji započinju karijeru, mnogi “tech l” dizajni su korišćeni od strane pilota veterana i jedni su od najopasnijih brodova koji se mogu naći. Brodovi i oprema tipa “tech l” mogu se smatrati temeljom dizajna i dolaze u mnogo varijacija.

Mornarice imperija imaju nekoliko modifikovanih dizajna koje moze nabaviti capsuleers koji se smatra dovoljno lojalnim. Čak i takvi brodovi se probijaju na tržište, međutim, i capsuleers-i manje lojalnosti, oni koji su jednostavno dovoljno bogati, se obično mogu videti u brodovima koje imperija želi da ostanu malo ekskluzivniji. Razne odmetničke i piratske frakcije takođe imaju veliki broj dizajna baziranih na osnovnim brodovima, zajedno sa nekim originalnim nacrtima koji su potpuno jedinstveni. Oni se takođe nabavljaju od strane pilota i koriste se u službi capsuleers interesa.

Osnovni Tech l moduli i oprema imaju mnogo varijacija u rasponu od uobičajenih verzija, do daleko ekskluzivnijih “Officer” i “Deadspace” varijanti. Neka od ove opreme može da donese odkupninu planete na capsuleers tržištu. Na kraju, za manje bogate i pilote početnike, postoji pouzdana, stara tech l tehnologija i manje varijante koje se mogu lako naći.

Morphite Revolucija

Nedugo nakon uspona nezavisnih capsuleers-a, svojsva retkog minerala izvučenog iz Mercoxit rude je u potpunosti istražen i tehnološka revolucija je počela. Shvaćeno je da mineral sada poznat kao Mercoxit imao izuzetno svojstvo menjanja i unapređivanja bilo kog drugog minerala, jedinjenja ili legure sa kojim je kombinovan ili spojen. Posebno je korišćen u svemirskoj industriji i brzom razvoju klase frigata visokih perfomansi nazvanih “interceptors” posle odkrića. Napredak u brodskoj tehnologiji je praćen paralelnim napredkom u brodskoj opremi i drugim sistemima.

Primenjivost Morphite-a je bila toliko rasprostanjena da je zahtevala novu kategoriju tehnologija razvijenih sa ovim izuzetnim mineralom. Tehnologija nivoa ll ili “Tech ll” je rođena i novi brodovi i oprema su nastavili da se usavršavaju primenom Morphite-a i naprednih materijala koji potiču sa rudarenja meseca sa osnovnim Tech l dizajnom. Capsuleers-i su brzo prihvatili Tech ll brodove i opremu, njihov apetit za naprednom tehnologijom napajao je istraživanja i razvoj novih dizajna od strane imperinijih R&D korporacija koje su mogle da pozovu usluge besmrtnih pilota. Interceptor-i su praćeni mnogim drugim naprednim dizajnom.

Capsuleers-i su ubrzo koristili teško-naoružane jurišne brodove, sofisticirane komandne brodove, visoko-napredne izviđačke krstarice i mnoge druge specijalizovane brodove. Dizajn standardne opreme je znatno poboljšan i Tech l radni brodovi su mogli biti transfomisani u strašne motore uništavanja Tech ll modula. Osim toga, uticaj Tech ll revolucije na capsuleers-e je prevazišao brodove i opremu. Potreba za naprednim materijalima podstakla je industrijsku ekspanziju osnovanu na mesec-rudarskim bazama u orbitama oko hiljada meseca širom New Eden-a. Ove baze će postati temelj prvog talasa teritorijalne kontrole od strane capsuleers sila.

Drevna i Moćna Nauka

Početkom YC111, strašna katastrofa uništila je naseljene svetove Seylin l, ostavljajući ih kao razbijenu ljusku od planete. Ova kataklizma je simptom dubokih prostor-vreme događaja koji su izazvali pojavljivanje velikog broja crvotočina u New Eden sazvežđu. Nestabilne, i sklone propasti posle nekog vremenskog perioda ili destabilizovane prekomernim masama koje prolaze kroz njih, u crvotočine može bezbedno ući većina svemirskih brodova. Capsuleers-i su odmah počeli da istražuju ove kapije u svemiru i saznali da mnoge od njih vode u potpuno nepoznate zvezdane sisteme.

Sistemi crvotočina, ili “W-space”, su se pokazali veoma različitim i često obasjani čudnom radijacijom i drugim efektima kosmičkih fenomena. Dok ovi efekti mogu uticati na brodske sisteme, nisu bili najinteresantnije odkriće koje je pronađeno oko crvotočina. W-space je takođe sadržao očigledno napuštene i uništene ostatke drevne civilizacije, sa tehnologijom koja se činila da odgovara artefaktima “Sleepers” koju su pronašli arheolozi u New Eden sazvežđu. Nažalost, za neke rane istraživače, većina od Sleeper tehnologije u W-space-u je ostala aktivna, posebno legije uzuzetno moćnih dronova čuvara koji bi napali uljeza čim ga vide zbog ometanja njihovog uspavanog domena.

Posle nekoliko okršaja, mnogi capsuleers-i su uzeli meru ovim smrtonosnim čuvarima i bili u mogućnosti da ih unište. Uskoro je odkriveno da su Sleeper dronovi čuvari izrađeni korišćenjem naprednih tehnologija nepoznatih nauci u New Eden-u. Ispitivanje olupina Sleeper dronova dala su mnogo korisnih materijala za istraživanje. Istrživači su ubrzo saznali da mesta njihovih struktura mogu biti hakovana za pristup datacore-u i specijalnim alatima korišćenim u ovoj drevnoj tehnologiji. Kada su arheolozi takođe saznali da mnoge relikvije Sleeper ruševina mogu biti reinženjirane, nacrti potpuno nove tehnologije su stajali pred capsuleers-ima.

Jedan od problema je mogao biti izvor je visoko napredne Fuleren baze polimera korišćen u drevnoj tehnologiji. Ali, W-space je rešio taj problem, kada su odkriveni oblaci gasa bogati potrebnim hemikalijama. Bilo je jasno da je Sleeper civilizacija iskoristila bogate količine resursa ovih čudnih sistema i capsuleers istraživači su bili u stanju da slede taj primer. Kada su se svi elementi drevne nauke sklopili, izuzetna nova klasa prilagodljivih brodova je razvijena. Koristeći kombinaciju podsistema koji lako mogu biti zamenjeni, “Strategic Cruisers” predstavljaju najnoviji, treći nivo tehnologije i uvod u “Tech lll”