Politika i Ratovanje

JEDAN UNIVERZUM, JEDAN RAT

Capsuleers-i i Glavna Strategija

U crnim dubinama spoljašnjih oblasti, nove sile se uzdižu i padaju dok se savezi i koalicije capsuleers-a bore za dominaciju nad zvezdanim sistemima, sazvežđima i čitavim regionima. Politika je ključ za pravljenje saveza i velikih koalicija koje omogućavaju kontrolu nad velikim delovima sazvežđa od strane capsuleers pilota. Njihovi nepriljatelji? Drugi capsuleers savezi koji vode rat za kontrolu resursa, napad na čitave regione ili jednostavno eliminaciju mrskog nepriljatelja. Poigravanje na ivici rata, špijunaža i državništvo imaju svoje mesto u politici glavne strategije. Ipak, na kraju, rat je često sredstvo kojim se politički ciljevi korporacija i saveza realizuju u spoljašnjim regijama New Eden-a.

Industrija, Rat, Drugarstvo

Kada su nezavisni capsuleers-i počeli da se pojavljuju u New Eden-u brzo su se pridružili sa pilotima istomišljenicima i formirali prve capsuleers korporacije. Ove korporacije su bile različite u smislu kao i capsuleers-i koji ih čine. Korporacije rudare, proizvode, istražuju i trguju. Korporacije istražuju, postavljaju baze, upravljaju kolonijama i grade ispostave. Korporacije ratuju, postaju pirati, bore se za slobodu, prave imperije i služe ih sa lojalnošću. Kada se pilot pridruži korporaciji on postaje deo malog društva ili grupe drugova. Korporacija je bitan gradivni blok capsuleers aktivnosti širom New Eden-a. Radeći samostalno ili u savezu, capsuleers korporacije su napravile prostor za njihov domen, a brodovi njihovih pilota putuju i bore se kroz sve zvezde New Eden-a u ostvarivanju svojih različitih ciljeva.

Nove Moći

U prvim godinama capsuleers ere, mnoge korporacije su shvatile da iako mogu da se pozovu na mnoge pilote, ipak je neophodno da se prave savezi sa drugim capsuleers grupama u cilju kontrole spoljašnjih regija. Ubrzo pošto se rodila ideja, capsuleers savezi su stvoreni. U početku savezi su stvarani u regionalnim linijama prema sporazumu između članica korporacije. Neki su organizovali veća za uređivanje svojih poslova, drugi su bili besramne vojne diktature. Neki su bili malo više od piratske koalicije, dok su drugi bili privrženi političkim idealima kao što su demokratija i slobodna trgovina. Ovi rani savezi naglo su porasli i počeli da kontrolišu velike regije i ubrzo upali u borbe sa susednim savezima ili se rastvarali u opakim građanskim ratovima.

Razne frakcije i osvojive stanice spoljnih regiona predstavljaju bazu za napajanje saveza dok tehnologija zvezdanih baza nije postala dostupna capsuleers korporacijama. One su se brzo proširile kroz svemir i CONCORD je bio primoran da prizna da su savezi suverene sile u sopstvenom pravu. Kako je tehnologija napredovala, više inrastruktura su postale dostupne savezima i prve prave capsuleers stanice i agenture su konstruisane u dubokom svemiru. Sa povećanjem pritiska od strane saveza na spoljne regione došao je intezivan rat, jer su se capsuleers-i borili za kontrolu nad teritorijom, resursima i srcima i umovima svojih drugova širom New Eden-a. Dok jezgro New Eden sazvežđa ostaje relativno miran domen starih imperija, spoljašnje oblasti ostaju vrtlog capsuleers imperija, uspona i padova u titanskoj borbi za prevlast.

Mačevi za iznajmljivanje

Mnogi capsuleers-i rade kao plaćenici širom New Eden-a, u sukobima tipa malih korporativnih ratova do kampanja proširivanja sazvežđa za saveze iz spoljnih regiona. Plaćenici rade kao pojedinci za iznajmljivanje, korporacije pod ugovorom pa čak i za saveze u velikim sukobima za novac, resurse i teritorije. Svaki aspekt života plaćenika je prisutan u nekom obliku u New Eden-u.

Plaćenici se često mogu naći u CONCORD posmatranom svemiru, kao i u sistemima bezakonja. Sistem sankcionisanog korporativnog ratovanja dozvoljava korporacijama i savezima da ratuju jedni sa drugima čak i u “visoko bezbednosnom” svemiru. Ako se plati naknada za ratnu deklaraciju a posmatrači ne budu napadnuti, smrtonosna osveta CONCORD mirotvorne flote može biti izbegnuta. Iskusni plaćenici komanduju visokim taksama i najmoćnije plaćeničke organizacije su sposobne da primene kapitalne flote za opsadu čitavih zazvežđa. Capsuleers-i su čak i drevnom poslu plaćenika dali svoju posebnu hitnost i jačinu.

Odmetnici i Osvetnici

Jedna od nesumljivih zla New Eden-a je piraterija, gramziv kriminal koji je prisutan u nekom obliku jos od kad je čovečanstvo stiglo do zvezdi. U početku, dovoljno loše, pirati su bili smrtnici koji su vrbovali ostale smrtnike. Sada postoje besmrtni pirati koji razaraju i pljačkaju podjednako i smrtnike i besmrtnike. Mnogi capsuleers piloti se okreću pirateriji, bilo kao sredstvu za sticanje bogatstva ili, više mračnije, čistog uživanja iživljavanjem nad slabijem od njih. Većina capsuleers pirata se fokusira na unosnije ciljeve: Drugim capsuleers-ima koji idu putevima trgovine kroz slabo obezbeđen svemir i spoljnim regijama.

Pirati su konkretno uvek prisutna opasnost u slabo obezbeđenom svemiru, ti polu napušteni i praktično bez zakona sistemi se nalaze između jezgra imperija i spoljašnjih regiona. Nominalno podležući zakonu, nisko bezbednosne sisteme čuvaju samo statična oružja oko zvezdanih kapija i svemirskih stanica, uz CONCORD mirotvorne flote koncentrisane na očuvanju reda u više naseljenim i važnijim sistemima visoko bezbednosne zone. Kako ovi sistemi ne mogu biti direktno kontrolisani od strane capsuleers saveza, retko se dešava da se brutalna pogranična pravda koristi u nisko sigurnosnom svemiru sa bilo kakvom doslednošću. Zato pirati cvetaju.

Međutim, piratima se nekad suprostavljaju lovci na glave i takozvane “anti piratske” korporacije ili savezi. Neki capsuleers-i aktivno love pirate za mogući profit, dok se drugi udružuju zajedno da bi doveli red u sektore nisko bezbednosnih zona svemira. Ipak, pirata ima mnogo i najmoćniji odmetnici mogu da komanduju kapitalnim brodovima sposobnim za uništavanje svemirskih baza i drugih infrastruktura. Samo najistrajniji mogu da se nadaju borbi protiv ovih gospodara pirata ali neki su dorasli izazovu.