Wormhole trikovi – 01

Ovom prilikom želim da vam pokažem jedan od načina kako da se bezbedno udaljite od rupe kada skočite kroz nju. Ovo svakako važi kada vam je neko za petama, a toplo preporučujem da vam načinite ovo standardnom praksom prilikom izlaska iz bilo koje rupe bilo koji brod da vozite.

Womrhole orbitiranje

Naravno, neki od vas će reći “Pa, šta tu ima da se zna. Skočim kroz rupu, kliknem warp na neku lokaciju i čekam da se warp-ujem. Plus ako sam stabovan ili vozim neki cloaky brod, onda mi stvarno niko ništa ne može”. Zapravo, to je totalno loša konstatacija. Evo i zašto:

Uzmimo npr. da ste u svom brodu klase Battlehip kao što je Raven, Typhoon ili nešto slično. Skočite kroz rupu, vidite da na dscan-u u krugu od 14AU nema nikog, uradite desni klik na zvezdu, neku planetu ili customs office i kliknete “warp to within 100km”. Čim ste se decloak-ovali odjednom se u overview prozoru pojavljuje neka fregata ili cruiser koja ima najobičniji prototype cloak, ne može čak ni da warp-uje cloak-ovan. Vi ste sigurni da vam jedna fregata ili cruiser ne može ništa, pa on je tako mali u odnosu na vas. Ne paničite, već i dalje mirno čekate da uđete u warp. Čujete neki zvuk upozorenja i vidite da vas je taj brod lock-ovao i vezao point-om ili cram-om. Vi i dalje ne brinete jer imate 6 stab-ova na svom BS brodu. Za svo ovo vreme vaš dscan je čist i vi se mirno udaljavate od rupe čekajući da krenete u warp. Odjednom shvatite da ste iskočili iz align pozicije i da vaš brod pokušava ponovo da se pozicionira kako bi skočio u warp. Bože, šta se dešava? Taj mali vas je bump-ovao? Dosta vam je tog malog napasnika. Zaustavljate warp, lock-ujete ga (što traje neko vreme) a kada ste ga konačno lock-ovali počinjete i da pucate po njemu. Šta se dešava? Ne možete da ga pogodite? Pa naravno da ne možete kada je njegov radius nekoliko puta manji od vašeg. U međuvremenu dok ste vi pokušavali da ga uhvatite, on vas je odvukao od rupe i vi sada ne možete ni da skočite nazad a znate da warp-ovanje neće pomoći jer će vas on jednostavno ponovo bump-ovati. Možda ste se negde usput već setili a možda u svoj gužvi tek na kraju da imate i dronove pa ih izbacujete u nameri da uništite malu napast. Međutim, postoji verovatnoća da mali napasnik i sam ima neki jamming ili disruptor ili vam je u međuvremenu overview već pun njegovih drugara. Na kraju vam ništa ne preostaje nego da pokušate da nekog ubijete pre nego što i sami poginete ili ako imate dovoljno vremena da sačekate samouništenje sopstvenog broda koje ste pokrenuli kada ste shvatili da ste se našli u bezizlaznoj situaciji. Izvukli ste se u pod-u. Pri tom ste imali sreće jer niko od “crvenih” nije bio interceptor koji bi vas instalock-ovao ili interdictor koji bi bacio bubble.

Uzmimo za primer drugu situaciju u kojoj vi skačete u kroz rupu u svom cloaky prober-u kao što je Buzzard ili Cheetah. Skočite i videte interceptor-a na rupi, ali je prilično daleko, oko 15ak km. Vi opet desni klik na neku lokaciju i warp i odmah potom aktivirate cloak. Međutim, u roku od svega dve sekunde shvatite da ste decloak-ovani, lock-ovani, scram-ovani i da već biju po vama. Uz malo sreće ako već niste odmakli puno od rupe možete se vratiti i skočiti na drugu stranu i pobeći pod uslovom da interceptor ne skoči za vama i ponovi isti postupak.

Ako mislite da su ovakve situacije retke, verujte da ste samo imali sreće da ne skočite kroz pogrešnu rupu u pogrešno vreme. Pitanje nije da li će vam se ovo u Wormhole svemiru desiti već je pitanje kada. Pa šta je onda najbolje uraditi kako biste izbegli eventualne probleme prilikom skakanja kroz rupu?

Womrhole orbitiranje

Kada skočite, nemojte odmah warp-ovati. Prilikom skoka kroz rupu imate 30 sekundi cloak tajmer koji uključuje 10 sekundi SCT-a (Session Change Timer). Za tih 30 sekundi vi ste nevidljivi pa vas ne može niko ni lock-ovati, decloak-ovati čak i ako se nalaze 10m od vas, a ni smart bombe vam čak ne mogu ništa u tom periodu nakon skoka. Iskoristite mudro tih 30 sekundi, pogledajte koliko ste daleko od rupe i da li ima nekog na dscan-u. Nakon što ste procenili situaciju uradite sledeće, desni klik na rupu, a zatim kliknite na “Orbit  … m“. Odmah zatim, aktivirajte MWD ili AB (ako nemate MWD) kako biste dobili na brzini i aktivirajte cloak. Šta ste ovim uradili? Orbitiranjem zapravo konstantno menjate pravac kretanja tj. kružite oko rupe a obzirom da je “veličina” portala velika potrebno je vreme obići je za ceo krug. Aktiviranjem MWD ili AB modula ste dobili ubrzanje koje je od izuzetne važnosti da što pre krenete u kruženje a ujedno i kako biste se odaljili od rupe što pre kako biste na kraju mogli da aktivirate cloak modul (min. 2000m razdaljine). Neki igrači preporučuju da odmah izaberete orbitiranje rupe od maksimalnih 30km, ali vam toplo preporučujem da orbitiranje počnete na udaljenosti koja je najbliža vašoj trenutnoj lokaciji. Npr. ako ste se nakon skoka kroz rupu našli 3.500 od nje, aktivirajte orbit 5.000m oko nje. Ako ste na 1.500m od portala, onda orbitirajte na 2.500 od nje. Možete biti i precizniji tako što ćete uraditi desni klik na orbit komandu u “Selected” prozoru i definisati željenu daljinu za orbit koja je ista kao vaša trenutna udaljenost. Samo vodite računa da bude više od 2.000m inače nećete moći da se cloak-ujete. Zašto preporučujem daljinu orbitiranja koja je ista ili najbliža vašoj trenutnoj udaljenosti od rupe? Kada vi skočite i nađete se na 3.500m a onda krenete u orbit od 30km, vi ćete se prvo kretati linearnom putanjom od svoje trenutne dok ne dođete do 30-og kilometra, pa ćete tek onda krenuti u orbitiranje. Čak i ako se cloak-ujete odmah nakon komande da orbitirate na 30km, neprijatelj će vas po default-u approach-ovati pa samim tim i sam krenuti pravolinijskom putanjom. Ukoliko je neprijateljski brod dovoljno brži od vas, on će vas sustići u toj putanji i decloak-ovati čim vam priđe na 2.000m čime će vas staviti u nezgodnu poziciju, a vi ćete nećete moći da se cloak-ujete odmah zbog toga što ste se tek ispali iz cloak-a. Neko će sigurno reći da će neprijatelj izgubiti vaš brod iz overview prozora onog trenutka kada uđete u cloak mod. To je tačno, ali postoji jednostavan trik za “hvatanje” ljudi na kapijama i rupama, a to je approach komanda, a onda zatim spam-ovanje komande za maksimalnu brzinu broda čime se nastavlja istom putanjom maksimalnom brzinom čak i onog trenutka kada se meta cloak-uje i time izgubi iz overview prozora.

Naravno, za ovakvo bezbedno udaljavanje od rupe podrazumeva se da imate cloak na brodu, bilo da je covert ops cloaking device ili prototype cloaking device.

Video zapis možete pogledati dole

Ostavi komentar

*